Díszfaiskola

CsatolmányMéret
Office prezentáció ikonja Faiskola bemutató1.71 MB

Ültetési tanácsok

Ültetés ideje

A fenyőféléket és az örökzöldeket kora ősszel, vagy tavasszal ültessük. A késő őszi ültetés kevésbé ajánlott, mert már nincs idő a begyökeresedésre, és a növények a tél folyamán a fagyott talajból nem tudnak vizet felvenni, ezért esetleg kiszáradnak, elpusztulnak.

A szabadgyökerű, illetve földlabdás lombhullató fák, cserjék lombhullástól rügyfakadásig (általában október végétől április elejéig) fagymentes időben bármikor ültethetők. Ahol állandó öntözési lehetőség nincs, ott az őszi időpont a legkedvezőbb, mert a begyökeresedésre több az idő és a következő évben a növények a szárazságtól kevésbé szenvednek.

A konténeres növények – fagyos napok kivételével – bármikor ültethetők.

Előkészítés

Az ültető gödör talaját jó minőségű termőfölddel, érett szerves trágyával, esetenként műtrágyával javítsuk fel. A gödör szélessége legalább kétszerese legyen a gyökérzet vagy a földlabda átmérőjének. Az ültető gödör fák esetében legalább 1x1x1m, fenyőfélék esetében legalább 0,8x0,8x0,8m; cserjék esetében legalább 0,4x0,4x0,4m kell legyen. A fa mozgatásánál ügyeljünk arra, hogy a fa törzsét, kérgét ne dörzsöljük le.

Ültetés előtt a fákat és cserjéket metsszük meg. A fa koronáját a kétszer iskolázott fáknál erőteljesen metsszük meg, háromszor iskolázott fák esetében a korona harmadát távolítsuk el.

A nagyrügyű és a metszést nehezen tűrő fajoknál a korona ágait célszerű ritkítani. A fagyérzékeny növények metszésére csak tavasszal, rügyfakadáskor kerüljön sor.

Ültetésnél a növények ugyanolyan mélyre kerüljenek, mint a faiskolában voltak, tehát gyökérnyakig ültessük a földbe. Földlabdás növények ültetésénél csak a belapátolt földet tömörítsük, a földlabdára ne lépjünk. A földlabdás növényeket gyorsan bomló, környezetbarát anyagba csomagoljuk, ezért a nyaki rész megbontása után azzal együtt ültessük el.

A fa gödörbe helyezését követően a támasztó karókat is helyezzük el.

Konténeres fák ültetésénél fontos, hogy a gyökérlabda oldalát függőleges irányban három-négy helyen vágjuk át, a jobb gyökérképződés érdekében.

A fa törzsét a kiszáradás és a sugárzó hő ellen jutaszövet körbetekerésével védhetjük.

Utógondozás

Ültetés után a fát rögzítsük a támkarókhoz. A kisebb fákhoz egy, a nagyobbakhoz kettő, de inkább három erős karó szükséges. Ügyeljünk arra, hogy kötözésnél a fák kérgét ne sértsük meg.

Az öntözőtányér a földlabda vagy gyökérkorona szélességénél kicsivel nagyobb legyen. A hatékonyabb öntözés érdekében perforált gégecsövet is helyezhetünk az ültető gödörbe.

Az ültetés évében, majd még egy-két esztendeig a növényeket rendszeresen és bőségesen öntözzük, különösen meleg nyári napokon, nagy vízmennyiséggel, hiszen a teljes gyökérzónát nedvesen kell tartani. Rendkívül fontos, hogy a növény az ültetésig, és azt követően se száradjon ki.

A fenyőfélék az időszakonkénti finom porlasztású vízzel való permetezést gyorsabb növekedéssel hálálják meg.

 

További tájékoztatásért forduljon bizalommal kollégáinkhoz!